Neubergs lund invigd i Ashan

”Make Negev – not great – but green again!”

den 11 mars 2019 | Framtidstro I slutet av förra året deltog Magnus och Elisabeth på en ceremoni med anledning av att de planterat en lund utanför Beer Sheba.

– Vi planterade denna lund för att hedra David Ben Gurion och då Israel har en särskild betydelse för oss, säger Magnus Neuberg.

I slutet av förra året deltog Magnus och Elisabeth Neuberg i en ceremoni i Gilad med anledning av att de hade donerat en lund (1.000 träd) i Ashan Forest, Negev, en del av Beer Shebas gröna bälte.

De hade bjudit in släktingar och vänner till ceremonin i Gilat nära Beer Sheba.

– Det är en stor ära för mig att vara här med er i dag och delta i det som jag ser som det mest betydelsefulla i mitt arbete – kopplingen mellan människor från hela världen och vårt speciella land, sade Liri Eitan Drai, kontaktperson för Norden på Keren Kejamets huvudkontor i Jerusalem i samband med ceremonin.

Under ceremonin höll Magnus och Elisabeth varsitt tal.

– Make Negev – not great – but green again! sade Magnus i sitt tal.

– Arava i Negev är ett bra exempel. I dag kommer 60 procent av Israels export av grönsaker från Arava och – ännu mer fantastiskt – 90 procent av all fiskexport.

Paret Neuberg beskriver sin upplevelse av ceremonin.

– Det var en väldigt härlig känsla att ha gjort det här, att ha kunnat göra en liten insats för landet.

– Vi planterade denna lund för att hedra David Ben Gurion, som hade visionen att Negev skulle odlas upp bli grönt igen.

– Israel har dessutom en särskild betydelse för oss. Vi träffades i Israel för 26 år sedan och vi har varit där många gånger. Vi beundrar den livskraft, de innovationer och hur man utvecklar landet i denna region.

Magnus betonar att det finns ett stort värde i att ”hedra livet”.

– Vi menar att det är naturligtvis fint att hedra föräldrar och släktingar när de gått bort med trädplantering. Det har vi gjort många gånger. Men man kan med fördel också göra det tidigare och därigenom få glädjen se träden växa och ge förutsättningar för liv, förklarar han.