Insamling till Max Safir

Insamling till Max Safir Z''L

den 17 juni 2020 | Minneslund En av de sista överlevare, har lämnat oss. I början av juni avled Max Safir efter en tids sjukdom, vid 94 års ålder.

I början av juni avled Max Safir efter en tids sjukdom, vid 94 års ålder. Under andra världskriget överlevde han sex år i koncentrations- och förintelseläger som Auschwitz-Birkenau, Mauthausen och Ebensee innan han befriades av amerikanska soldater i maj 1945.

Max Safir kom till Sverige på 1950-talet och har genom åren föreläst om sina upplevelser i lägren, och 2012 släppte han boken "Bäste herrn, låt mig få leva". 

Han tog tillsammans med riksdagsledamoten Mikael Oscarsson år 2007 initiativ till att Sveriges riksdag varje år i januari uppmärksammar Förintelsens minnesdag, samt gav förslag till ett Förintelsemuseum.

Även Keren Kajemets Israelfondens Sverige-ordförande Max Federmann minns Max Safir med tacksamhet.

– Som barn till överlevande från Förintelsen hade jag en speciell relation till Max. Den präglades av djup förståelse för de överlevandes villkor och utmaningar när de, efter krigets fasor, försökte bygga upp en ny tillvaro i  det nya landet, förklarar han.

För att hedra Max Safirs minne kommer vi att i samråd med familjen göra en insamling till färdigställandet av Raoul Wallenbergs park med anledning av Max Safirs bortgång.

Den som ger 1200 kr (tio träd) får, förutom ett vackert diplom, dessutom Max Safirs pocketbok ”Bäste herrn, låt mig få leva” hemskickad utan extra kostnad. Ett 50-tiotal böcker är signerade. Först till kvarn... 

Resultatet av insamlingen manifesteras genom att en plakett sätts upp i Raoul Wallenberg park, utanför Jerusalem, till evigt minne av Max Safir. Vi hoppas att du vill bidra till denna insamling. En komplett lista med alla namn på givare kommer att överlämnas till Max Safir’s anhöriga.

Om Du vill läsa en komplett artikel om Max kan Du gå till vårt extra nummer av Adama.